недеља, 5. август 2012.

Da Vinči i ja

Konačno sam dobio jedan primerak časopisa Da Vinči, koji se bavi štampanim medijima, rekao bih - dakle, književnošću i stripom. Izdavač je Media Factory. Do sada sam dosta toga slušao i čitao o časopisu, ali sada sam ga prvi put držao u rukama.

U pitanju je 220. broj, za avgust 2012. Inače, format je... hm, 30 cm (koji je to format?), broj stranica je 220, a cena je nešto malo manje od 5 evra (+ poštarina). Svaki broj ima svoju temu i mnoštvo standardnih rubrika. Tema ovog broja je ĐoĐova bizarna avantura, što je i bio razlog da se potrudim da ga dobijem.


Praksa je da svaki broj ima na naslovnici gosta koji je glavni predmet interesovanja u tom broju. Ovde vidite Hirohika Arakija (i Rohana Kišibea iza njega, strip-autora iz sveta ĐoĐoa), kako drži u naručju jednu od svojih omiljenih knjiga, Čarlija i fabriku čokolade od Roalda Dala. Unutar časopisa, ĐoĐou je posvećeno malo više od 40 stranica, što je dovoljno da zadovolji i najveće apetite. Tu su: jedan duži intervju sa Arakijem; razgovor između njega i pozorišnog (kabuki) glumca; radovi troje cenjenih vizuelnih umetnika inspirisanih ĐoĐoom; istorija serijala praćena istorijom kulturnih i drugih dešavanja, naglašavajući uticaje; analiza pojedinih elemenata ĐoĐoa u kontekstu tradicionalne japanske kulture; čuveni fanovi serijala biraju svoje omiljene scene; kratki prikaz svakog dela i njihov skup motiva, tema i osnovne "terminologije"...



Rad vajara Koheja Nave (Kouhei Nawa) inspirisan ĐoĐoom


Tekst o vizuelnoj sličnosti crteža u ĐoĐou i štampanih slika iz perioda Edo


Uporedna hronologija izdavanja serijala i širih društveno-kulturnih dešavanja


"Ključne reči" - u stvari, skup motiva i tema - za svaki deo serijala (ovde vidite III deo levo i IV deo desno)


Interju sa Arakijem; desno vidimo Čarlija i fabriku čokolade i Mizeri Stivena Kinga, još jednu njegovu omiljenu knjigu


Pređimo na druge stvari u časopisu. Knjiga koja je izabrana za "platinastu knjigu" je Nanayo monogatari (Priče o 7 noći) od Hiromi Kavakami:



U standardne rubrike časopisa spada Comic Da Vinci, koja predstavlja publici po jedan strip-naslov, a ovaj put je to Nacumeova knjiga prijatelja (Natsume yuujin chou) od Juki Midorikave, uz dodatak intervjua sa autorkom i sa glumicom Ćiaki Kurijamom.




Svaki broj donosi i kompletan spisak svih štampanih izdanja u toku prethodnog meseca - znači, u našem slučaju, za juli 2012. Posebno su odvojena sva strip-izdanja, poređana po izdavačima, datumima i edicijama, i ovde ih ima, verovali ili ne - a slutim da nećete - tačno 920, od 86 različitih izdavača:




Dalje, tu je i intervju sa režiserom Mamoruom Hosodom, povodom njegovog novog animiranog filma Vučja deca (Ookami kodomo no Ame to Yuki):




Naravno, "last but not least", u sredini časopisa je umetnuti dodatak koji sadrži strip u nastavcima, Kesaran, pasaran od Rjoko Jamagiši:

Levo: najava za prvi tom kolekcionarskog izdanja. Desno: sam strip


Ima tu još mnogo stvari koje nisam spomenuo.

Нема коментара:

Постави коментар