четвртак, 12. јануар 2012.

Manga u 2011. godini (Kono manga ga sugoi! 2012 - muška kategorija)

Ovaj vodič za mange, čiji se naziv prevodi kao "Ovi stripovi su sjajni!" objavljuje izdavačka kuća Takarađimaša (Takarajimasha) u decembru svake godine. Karakterističan je po tome što deli stripove u dve kategorije - mušku i žensku - na osnovu časopisa u kojima su prvobitno objavljeni. Međutim, časopisne verzije se ne uzimaju u obzir, već se računaju samo knjiška izdanja - tankobon - objavljena u periodu od 01.10. prethodne godine do 30.09. tekuće godine. Iz tog razloga se neka aktuelna imena - kao što su Hiranovi Drifters, čiji je prvi tom objavljen pre tog vremenskog perioda, a drugi, najnoviji, posle - neće pojaviti na ovogodišnjim listama.

Takarađimaša organizuje nekoliko anketa - sa poznatim ličnostima (idoli, muzičari, TV lica, glumci, pisci...), sa zaposlenima u knjižarama, sa urednicima određenih časopisa, među decom iz osnovnih, srednjih i viših srednjih škola, sa univerzitetskim manga-klubovima i sl. - u kojima svako daje svoju listu najboljih 5 naslova iz datog vremenskog perioda, pa zatim prva mesta dobijaju 10 poena, druga 9, treća 8 itd. Na kraju se svi poeni iz svih anketa sabiraju i dobijamo glavnu listu za određenu kategoriju. Skrećem pažnju da za "ženske" naslove ne glasaju samo osobe ženskog pola, kao ni za "muške" samo muškarci, već da su ispitanici prilično mešana grupa.

Osim tih standardnih anketa, svaki broj donosi i malu anketu sa 20 izabranih manga-autora, crtača ili scenarista koji su bili na prošlogodišnjim listama među prvih 20. Svaki put se postavljaju tri pitanja, a samo je jedno - "koje stripove trenutno pratite?" - konstantno. U ovom broju ima još nekoliko novina, ali hajde da se prvo bacimo na mušku listu i da je analiziramo u skladu sa našim skromnim znanjem.

Knjiga daje detaljnije opise za prvih 20 iz obe kategorije, ali postoji spisak prvih 50 mesta, koji ću ja preneti dole. Ukupno 481 naslov ima bar neki poen u ovoj kategoriji. U prvoj zagradi je broj poena, a imena autora sam dao po međunarodnoj transkripciji (da bi neko mogao eventualno da pronađe više podataka na internetu), iako po japanskom redosledu, tj. prvo prezime, potom ime.

01.(113) Black Jack sousaku hiwa (Tajna epizoda o produkciji Blek Džeka) - priča: Miyazaki Masaru, crtež: Yoshimoto Kouji
02.(105) Gurazeni - priča: Moritaka Yuuji, crtež: Adachi Keiji
03.(89) Mashiro no oto (Zvuk beline, ili možda, metaforički, "savršen zvuk") - Ragawa Marimo
04.(86) Hunter x Hunter (čita se "hanter hanter") - Togashi Yoshihiro
05.(59) Sangatsu no Lion (Martovski lav) - Umino Chika
06.(57) Dogesen - planer i kolaborator: Itagaki Keisuke, priča i crtež: Rin
07.(56) Ano hi kara no manga (Stripovi posle onog dana) - Shiriagari Kotobuki
08.(55) Shingeki no kyojin (Napad divova) - Isayama Hajime
09.(54) Meshibana deka tachibana (?) - priča: Sakado Sabei, crta: Tabii Tori
10.(49) Nobunaga concerto - Ishii Ayumi

11.(48) Ao no excorcist (Plavi isterivač đavola) - Katou Kazue
12.(47) Ryuu no gakkou wa yama no ue (Zmajeva škola je na vrhu planine), kolekcija priča - Kui Ryouko
12.(47) One Piece - Oda Eiichirou
14.(46) I Am a Hero - Hanazawa Kengo
14.(46) Gin no Saji (Silver Spoon, Srebrna kašika) - Arakawa Hiromu
16.(42) Nejimaki Kagyuu (Uvrnuta Kagju) - Nakayama Atsushi
17.(41) Asahinagu (?) - Kozaki Ai
18.(40) Hana mote katare (na engleskom Say It with Flowers) - Katayama Yukiwo (kooperacija: Higashi Momoji)
19.(38) I (englesko "ja") - Igarashi Mikio
19.(38) Hoozuki no reitetsu (Hozukijeva hladnokrvnost) - Eguchi Natsumi

Dalje ću dati samo naslove:

21.(37) Shin Tenisu no ouji-sama (Novi Princ tenisa)
21.(37) Bakuman.
21.(37) Magi
24.(36) Gintama
25.(35) AKB 49
26.(34) Thermae Romae
27.(33) Nanamaru sanbatsu
27.(33) Musicophilia
29.(31) Again!!
29.(31) Uchuu kyoudai (Kosmička braća)
29.(31) Barakamon
32.(29) Hina-matsuri (to je naziv za japanski Festival lutaka)
33.(28) ?
33.(28) Sket Dance
33.(28) Hoshi wo tsugu mono (prema romanu J.P.Hogana Inherit the Stars)
36.(27) A-bout!
36.(27) Gantz
38.(26) Kakko kawaii sengen!
38.(26) Genshiken druga generacija
38.(26) Nichijou (Svakodnevno)
38.(26) Hibi rock (?)
42.(25) Kingdom
42.(25) Soushi Book Guide (Sound Book Guide je engleski podnaslov)
42.(25) Chuugoku yome nikki (Dnevnik kineske neveste)
42.(25) ?
46.(24) ?
47.(23) Otoyomegatari (Priča o nevesti)
47.(23) Kokkoku (Trenutak po trenutak)
47.(23) 1/11 (Jedna jedanaestina)
47.(23) Mahou shoujo Madoka Magica

? znači da ne znam kako se čita neka reč ili da imam dilemu, pa ću ubaciti informaciju kad saznam više (ah, te prednosti elektronskog objavljivanja!). Za prvih 20 sa spiska knjiga daje tačan izgovor, pa ako postoji neslaganje sa nekim drugim izvorima informacija (ANN, Baka-updates...) ovo kod mene je tačno.

Prvo o onome čega nema. Od prošlogodišnjih prvih 20, 5 naslova je ostalo u toj grupi, još 5 se našlo između 21. i 50. mesta (i jedne i druge sam gore boldovao), Drifters nisu imali novo izdanje u datom periodu, 4 mesta su zauzimala jednotomna izdanja, Hagaren (Čelični alhemičar) je završen, a 4 naslova su znatno pala: Cveće zla, Teppuu, Giant Killing i Yowamushi Pedal. Dok su prva dva serijala bila tek započeta, poslednja dva su već nekoliko godina standardna imena na ovim listama - posebno Đaikiri (skraćeno od Đaianto kiringu, kako Japanci izgovaraju taj naslov), koji je u prvih 20 od početka svoje serijalizacije - tako da me je njihovo odsustvo iznenadilo.

Nema Naruta, Bleacha ili čak Berserka, a oni koji misle da je to propust... pa, recimo da onda ili ova lista verovatno nije za njih ili su njihove ličnosti ostale neraskidivo vezane za prošlost, dok ovde pričamo o najnovijim izdanjima. Mene više rastužuje nedostatak naslova kao što je Imuri, ali, kako se ipak pojavljuju neki moji favoriti (I Am a Hero i Kingdom, recimo) neću se preterano žaliti.

Prva 4 naslova su se prilično odvojila, ali ni blizu koliko se odvojio Shingeki no kyojin prethodne godine sa svojih 313 poena. Prvo mesto me je takođe iznenadilo, jer prethodno nisam bio ni čuo za naslov (koji je izlazio neregularnim ritmom u časopisu Weekly shonen champion), ali znam koliko Japanci vole priče autobiografske ili kvazi-autobiografske prirode (poput Bakumana.), pogotovo kada se radi o životu crtača stripova. Ovde je glavni lik Osamu Tezuka i priča se (navodno) zasniva na njegovim beleškama.

Gurazeni je o bejzbolu, Mashiro no oto o sviraču šamisena, a zatim je tu čuveni Hunter x Hunter, koji posle 29 tomova i mnogobrojnih peripetija oko izlaženja doživljava preporod interesovanja.Od 5-9. mesta razlika je minimalna. Nisam preterano zainteresovan za Ćiku Umino, i o Martovskom lavu možete saznati dovoljno iz drugih izvora, ali Dogesen mi je bio zanimljiv pošto je u rad uključen Itagaki, poznat po Grapleru Bakiju. Oni koji znaju nešto o tome biće iznenađeni da čuju da ovaj novi rad ispituje temu nenasilja. Ali, Itagaki ne bi bio on kada ta ideja zastupanja nenasilja ne bi bila odvedena do ekstrema. "Dogeza" je reč za molitveni položaj potpunog pokoravanja i glavni lik u ovom stripu koristi takvu taktiku kada želi da zaustavi zločin ili nepravdu. Takvo poništavanje ega i pristajanje na poniženje uvek imaju jak psihološki efekat na sve prisutne. Kako bilo, pročitao sam samo prvo poglavlje preko neta (kao i u slučaju nekih drugih naslova ovde) i ne mogu da kažem mnogo o radnji osim već rečenog. Crtački stil je čist Itagaki, iako je on potpisan kao "planer i kolaborator", a za tekst i crtež je bio zadužen određeni Rin, o kome ne znam ništa. Možda bi neko pomislio da je u pitanju Itagakijev pseudonim, ali postoji kvaka: posle 3 toma Dogesen je završen zbog neslaganja između svojih tvoraca i Itagaki je u decembru započeo drugu seriju sa istom temom i u istom časopisu (a to je Weekly Manga Goraku). Moguće je da je dotični Rin njegov bivši asistent.A onda, tu je Kotobuki Širiagari (Stripovi posle onog dana). Od svih imena japanskog stripa, on je jedno od poslednjih koje sam očekivao da vidim ovde - neuobičajan, nadrealan i van svih pomodnih tokova, jedan od mojih omiljenih autora, svakako. Ima on svoju publiku, naravno - inače nikad ne bi stekao reputaciju koju ima - ali mislio sam da ona ne može ni u ludilu da ga ubaci u top 10, osim ako to ludilo nije on manufakturisao. Na sreću, nisam bio u pravu. "Onaj dan" iz naslova je asocijacija na 11. mart, dan velikog zemljotresa koji je izazvao katastrofalan cunami i šokirao svet. U pitanju je kolekcija kratkih priča, prvobitno objavljenih u Comic Beam-u (Thermae Romae, Imuri) i sakupljenih u samo jednom tomu.

Shingeki no kyojin je predstavljen sa tomovima 3-5 (6. je izašao u decembru), ali tim naslovom ću se baviti posebno (mada verovatno ne tako brzo).

O 9. mestu ne znam ništa osim da ima veze sa hranom. Japansko pismo čitam uz veliki napor, tako da se prvo usmeravam na meni najinteresantnije naslove. Inače, gurmanske mange ćemo prilično sretati ovaj put, pogotovo u ženskoj kategoriji. Nobunagin koncert je o momku koji prolazi kroz vreme (česta tema u modernom japanskom stripu, čak prečesta) u doba Zaraćenih država i Ode Nobunage.

Od ostalog, a meni do sada nepoznatog, Uvrnuta Kagju, I i Hozukijeva hladnokrvnost su mi privukli pažnju - prvi zbog izgleda (ludilo!), drugi zbog autora (Igaraši), treći zbog teme (fantazija, pakao) - ali tim stvarima ću se takođe baviti posebno, što sam već započeo u ovom unosu.

Za kraj sledi lista najboljih časopisa namenjenih muškoj publici. To nije neka originalna lista - kao što biste možda poverovali na osnovu izveštavanja drugih izvora informisanja - već je dobijena na osnovu sabiranja poena za svaki naslov koji je izlazio u datoj publikaciji.

1.(349) Shuukan shonen jump (Nedeljni džamp za dečake): Hunter x Hunter, One Piece, Bakuman, Gintama, Sket Dance, Toriko, Naruto, Bleach, Hetappi Manga Laboratory R(eturns), Medaka Box...
2.(270) Morning: Gurazeni, Hozukijeva hladnokrvnost, Kosmička braća, Uglavnom plačem...
3.(234) Shuukan shonen champion (Nedeljni šampion za dečake): Tajna epizoda iz produkcije Blek Džeka, Plod četvrtka...
4.(176) Big Comic Spirits: I Am a Hero, Asahinagu, Gledaj ovo S!, Ušiđima Kamataš...
5.(173) Jump Square: Plavi isterivač đavola, Novi princ tenisa, Zgodna i slatka deklaracija!, Gag manga biyori...


6. Shuukan shonen magazine (Nedeljni magazin za dečake)
7. Comic Beam
8. Shuukan young jump (Nedeljni džamp za mlade)
9. Afternoon
10. Gekkan shonen magazine (Mesečni magazin za dečake)

Nedeljni shonen jump na prvom mestu ne iznenađuje, za razliku od Shonen championa na trećem, ali taj je dosta poena osvojio zahvaljujući stripu o Tezukinom radu na Blek Džeku. Od časopisa za zreliju publiku, Morning je ubedljivo prvi, uprkos padu interesovanja za Giant Killing ove godine, ali tu su i meni dragi Big Comic Spirits (koji, istorijski gledano, ima neprevaziđen portfolio) i Comic Beam, sve draži Nedeljni young jump, kao i za fanove SF-a i fantastike nezaobilazni mesečnik Afternoon.

Očekujte na ovom blogu još puno zanimljivosti iz ovog vodiča za stripove.

Нема коментара:

Постави коментар