четвртак, 25. октобар 2012.

Daijiro Morohoshi's first artbook

Daiđiro Morohoši je verovatno najveći japanski autor stripova za koga niste čuli, osim ako niste čitali nešto od mojih pisanija. Poštovani Dejan Ognjanović, aka Ghoul, možda i najveći autoritet za horor na ovim prostorima, održao je pre neki dan predavanje na Sajmu knjiga o Lavkraftu u stripu - na koje nažalost nisam mogao da odem - koje je verovatno prošlo bez pominjanja Morohošija, ali ja ne znam crtača stripova koji ima sličniji senzibilitet Lavkraftu od njega. Citiraću samog sebe sa drugog mesta:

„Samo crteže gospodina Morohoshija ne umem da podražavam." Osamu Tezuka
 Tezukino priznanje je izrečeno tokom razgovora - odštampanog u specijalnom dodatku u časopisu Super Action sredinom 1985. - sa samim Morohoshijem i još jednim legendarnim autorom fantastike, Yukinobuom Hoshinom, i danas je već deo istorije. Možda u takvom „okruženju" ono može da deluje čudno - zaista, Hoshino je taj koji je najistaknutiji predstavnik detaljnog i realističnog crteža u svetu mangi. Međutim, ja sam vremenom shvatio kakvu to sposobnost ima Morohoshi koja je opčinila njegove kolege i mnoge druge tadašnje i buduće umetnike iz raznih oblasti: za razliku od sledbenika realističnog pristupa crtanju stripova, on ume da približi čitaocu neprikazivo.

 Dakle, velika je šteta (a možda i nije?) što zajednica fanova japanske pop-kulture nije zainteresovana za njega. On nikada nije bio "popularan" ni u svojoj rodnoj zemlji, ali je bio "autor stripova za autore stripova" i druge osobe iz kreativnih branši i njegov uticaj je neizmeran.



Razlog za njegovo pominjanje ovde je objavljivanje njegove prve knjige ilustracija (26.10.2012. u Japanu), u čiju produkciju je lično bio maksimalno uključen, od izbora slika do određivanja njihovog redosleda. U nju je ubačen i razgovor između njega i Josukea Takahašija (TAKAHASHI Yousuke), koji je takođe jedan od najeminentnijih autora horor-stripova u Japanu, tako da smatram svojom obavezom da nabavim knjigu u dogledno vreme, iako je cena oko 3500 jena, tj. 35 evra.


Нема коментара:

Постави коментар