среда, 17. октобар 2012.

O novoj politici ovog bloga i jednom monstruoznom bestseleru japanske književnosti

Da bih se pojavljivao na ovom blogu češće od jednom mesečno, pokušaću drugačiji pristup: kratke unose posvećene jednoj temi. Nameračio sam se da objavim jedan duži tekst ovde, i od toga nisam odustao, ali dok se to ne desi, ovo će biti rukovodeći princip.

Pređimo malo na japansku popularnu književnost. Najveći hit u poslednjih godinu dana (možda uz Murakamijev 1Q84) je serija zvana Zapisnik slučajeva prodavnice polovnih knjiga Biblija od Ena Mikamija (MIKAMI En). Do sada su objavljena tri dela - poslednji u junu - i u tom trenutku tiraž svih knjiga iz serijala je bio 3 miliona!


Prvi tom Biblije



U časopisu Da Vinči je izašao članak o ovom serijalu, koji pokušava da objasni uzroke njegove popularnosti. Više o tome kada budem potpuno preveo isti - a to je jedna od stvari kojima se zanimam ovih dana - a za sada ću reći samo da se radi o detektivskim romanima, u kojima slučajevi imaju veze sa polovnim knjigama, a glavni lik je vlasnica dotične knjižare, Šioriko.

Koliko sam shvatio, popularnost ima neke veze sa interesantnom prezentacijom "klasične" književnosti modernoj publici, navikloj na "brzo" i "jednostavno".

Нема коментара:

Постави коментар