среда, 10. новембар 2010.

Brain Diving i Veliki rat jokaja

Brain Diving je kolumna Briana Ruha na Anime News Networku i jedina njihova kolumna koju čitam, posvećena literaturi o japanskoj popularnoj kulturi.


Novi tekst se zove The Youkai Show i bavi se jednom od mojih omiljenih tema: jokajima (youkai) i Šigeruom Mizukijem (Shigeru Mizuki). Kao što kaže Ruh,"potpuno je neprihvatljivo za umetnika koji je imao toliki uticaj na posleratni anime i mangu" da praktično nije prevođen na engleski. Planiram jednom prilikom da napišem nešto više o Mizukiju, pa se neću sad baviti time. Naravno, od Mizukija vodi kratak put do Kjogokua (Natsuhiko Kyougoku), i Ruh ga, očekivano, prelazi.

Ruh upućuje na 4. broj Mechademije, akademskog žurnala koji se bavi mangom, animeom, i sličnim formama popularne japanske kulture. Iako imam odbojnost prema hermetičnom jeziku i tautološkim teorijama koje mnogi "akademici" primenjuju, odatle me je zaintrigirao tekst Zilije Papp - a upravo njenom knjigom se Ruh i bavi u novom Brain Divingu - koji se zove Monsters at War: the Great Youkai Wars 1968-2005, i koji prati transformaciju jokaja i njihovog "velikog rata" kroz seriju stripova, animacija i igranih filmova, od jedne epizode Mizukijevog Gegege no Kitara pa sve do čuvenog Miikeovog filma iz 2005.

Zanimljiv tekst, iako se suviše bazira na političkoj interpretaciji čitave priče - a to je samo jedna iz palete mogućih.

 Ubume na naslovnoj stranici knjige Zilije Papp



2 коментара:

  1. Gledao sam spomenuto Miikeovo ostvarenje (Yôkai daisensô) i oduševio se njegovim viđenjem dečjeg filma i sposobnošću da se sa tripova kao što je Izo ili mini serija Multiple Personality Detective Psycho prebaci na nešto relativno pitomo. Koliko se sećam, dizajn yokaia, tj. kostima je vrlo maštovit. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Da, a mislim i da je to bio jedan od najskupljih japanskih igranih filmova, tako da je čitava produkcija bila relativno zavidna. Uvodne scene sa zlim onmjođijem, Katom, su zaista epske, koliko se sećam.

    ОдговориИзбриши