четвртак, 3. јануар 2013.

Srećna Nova godina svim posetiocima!

I želim vam puno zdravlja, sreće, novca, a onda, bogami, i drugih malih radosti zbog kojih i posećujete ovaj blog, pretpostavljam. Onima koji ga ne posećuju želim prvo da uklone taj propust, pa tek onda slede one druge želje.

Ovu godinu ćemo početi pregledom najboljeg, najlepšeg, najmudrijeg, najzanimljivijeg, najkompleksnijeg, najvrednijeg, NAJ... svašta nešto iz Japana... hm, a da ipak to bude samo "meni najbolje"? Rado bih tako i učinio, kada bih samo mogao da ispratim sve. Znate šta? Ovako ćemo: daću spisak najboljeg i najzanimljivijeg iz sveta popularne muzike - prvenstveno po mom sudu i ukusu, ali ću uputiti i na druga mišljenja - a onda i pregled najboljeg iz sveta stripa i književnosti po sudu japanske publike. Što se tiče stripa, to je već ustaljena praksa ovog bloga i 2013. nam neće biti izuzetak. Pregledi će ići možda jednom nedeljno, možda jednom u dve nedelje, kako mi vreme omogući.

Moje znanje japanske muzičke scene je daleko od dobrog, priznajem. Evo, baš gledam fotografije sa rok-festivala Countdown Japan 12/13, koji je bio održan od 28-31. decembra u čuvenom izložbenom prostoru Makuhari Masse u gradu Ćibi, nedaleko od Tokija, i shvatam kako sam od oko 170 izvođača - i to svi japanski, koliko sam svestan, iako je jedan deo njih bio u funkciji DJ-eva - ozbiljnije slušao možda dvadesetak. Ovde možete videti njihov spisak. A onda možete u miru i bez srama slobodno zaplakati ili udariti glavom u monitor, zid ili šta vam je već bolnije - ionako vas ne vidim!

Ipak, u našim okolnostima slabe pristupačnosti tom dalekom svetu, mislim da nećete naći bolje, sigurno ne na jezicima bivše Jugoslavije. Klinci i (često) klinke koji pišu po raznim domaćim forumima kako su izgustirali sve žanrove imaju još puno da grinduju i da se levelapuju dok ne shvate zapravo sa čim imaju posla, i da mit o Sizifu nije smišljen bez razloga.

Onda, do sledećeg skorašnjeg viđenja...

Нема коментара:

Постави коментар