субота, 4. фебруар 2012.

Pregled odabranih vesti za januar i februar 2012.

Pre nego što se bacim u izolaciju, sumiraću meni najzanimljivije vesti iz sveta japanskog stripa.

30. januara je u Japanu izašao 8. tom I Am a Hero. Naslovnica (slika dole) deluje zanimljivo. Takođe, skenlacijska grupa Last Vestige Scans je nastavila prevod tamo gde su Illuminati-Manga i GWR stali, od početka 5. toma. Još nisam overio kvalitet istog.




Juče, 3. februara, u Japanu je izašao 178. tom Koćikame, stripa sa najvećim brojem stranica u svakom univerzumu osim politički korektnog DC-jevog. Skenlacijska grupa koja je radila na njemu je doživela nervni slom kada je shvatila da Akijama (autor) radi brže od njih, pa je stupila u štrajk glađu u parku ispred lokalne policijske stanice. I onda su im rekli da ne smeju to da rade jer je to ugrožavanje tuđe intelektualne svojine i bla, bla, bla... Samo se šalim, naravno.

11. februara u japanske bioskope dolazi igrana verzija stripa Life Is Dead. Povodom toga je obavljen razgovor između autora mange (Koizumi Tomohiro) i Hanazave, autora I Am a Hero, čiji zapis postoji na internetu. Dotični me živo zanima, ali trenutno nemam vremena da ga dešifrujem (na japanskom je, naravno).

Kada smo već kod bioskopa, danas se pušta Berserk: Haou no tamago.

U Japanu je izašao prvi deo iz serije odabranih najboljih dela Hidea Azume (Azuma Hideo), pod nazivom Hideo Azuma za 21. vek (21 seiki no tame no Azuma Hideo). Azuma je jedan od najznačajnijih japanskih autora stripa 80-tih, prvenstveno po naučno-fantastičnim delima, ali i po "lolitizaciji" svojih ženskih likova. Urednik prvog dela je Naoki Jamamoto (Yamamoto Naoki), i sam čuveni manga-autor i Azumin fan. Jamamoto je takođe i fan čuvene kosplejerke Iniku Ušiđime (Ushijima Iiniku), a bogami, posle ovoga dole - gde ona pozira kao jedna od Azuminih heroina - postaće to i neki od mojih muških čitalaca:


Nemojte da vas naslovnica zavara - Azumina dela često jesu puna erotike, ali je on imao i genijalne ideje. Nažalost, na engleskom govornom području je gotovo potpuno nepoznat.

Toru Izu (Izu Tooru ili Izu Tohru), o kome sam već pisao ovde, ima novu seriju koja je pokrenuta 21. januara u Kodanšinom mesečniku Morning Two, i zove se Ace (Eisu):

Naslovnica 54. broja časopisa Morning Two

Iz nekoliko rečenica sam shvatio da priča ima veze sa ekologijom i verovatno je naučna fantastika. Da li je ANN to prijavio? Nije, naravno. Bitno je da prijavljuju da je neki tamo ŠLJ autor stripova poput Moja mlađa sestra je super-slatka izjavio da planira da završi seriju ove godine. (Znam, znam, taj naslov ne postoji, ali uspešno sumira esenciju čitavog trenda.)

Plavi egzorcista (Ao no exorcist) dobija pozorišnu predstavu. Taj naslov se prilično zahuktao u poslednjih godinu dana i bez napora je prešao Bleacha po popularnosti, iako ne izlazi u Nedeljnom džampu za dečake kao dotični (već u egzotičnijem Džamp Skveru od istog izdavača).

To je bilo to. Što se tiče predavanja o JoJo-u, u planu je priča o Arakiju, strukturi serije i likovima, vizuelnoj evoluciji, nasilju, onomatopejama, pozama, muzičkim referencama, lošim prevodima i medijima, sa mnoštvom lepih slika i nekoliko video-odlomaka.



2 коментара:

  1. Bio bih ti izuzetno zahvalan kada bi javio kad se I Am a Hero završi. Zainteresovao si me, a neću da počinjem pre no što ceo bude dostupan, već sam se tako opekao jednom (Napad Divova, skenlatori su iz nekog razloga uzeli odmor od 3-4 meseca, i sad moram da počnem od početka).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema problema. Takvu vest bih ionako objavio. Što više razmišljam o tom naslovu sve više mi se sviđa.

      Избриши