субота, 24. март 2012.

Gospodari papira, II deo

SHOGAKUKAN


Njihovo ime znači "Zgrada (zdanje) osnovne škole" i upravo su i nastali kao kompanija koja proizvodi časopise namenjene osnovcima, još davne 1922. Vremenom su počeli da izdaju stripove, ali i mnoge nebeletrističke knjige, i u moderno vreme njihov spektar izdavaštva je postao vrlo širok. Deo su većeg "konglomerata", u koji spadaju, od drugih izdavača stripova, i Šuejša i Hakusenša.

Danas objavljuju preko 60 različitih časopisa, knjige, manga-trejdove, mukove (knjige-časopise), kao i video i DVD izdanja. Podaci iz jedne od prethodnih godina (2009?) nam govore da su u tom trenutku imali 8% japanskog tržišta po prodavanosti i to ih je činilo trećom po redu izdavačkom silom u toj zemlji. Ne rade sami štampu i povezivanje svojih izdanja, već imaju ugovore sa trećim strankama.

Što se tiče mangi, trenutno izdaju 20 časopisa, 13 namenjenih muškoj publici i 7 namenjenih ženskoj. To su sledeći naslovi:

(muški)
- Gekkan (mesečni) CoroCoro Comic (izlazi 15. u mesecu)
- Bessatsu (specijalni) CoroCoro Comic Special (30. svakog parnog meseca)
- CoroCoro Ichiban! (25. svakog neparnog meseca)

- Shukan (nedeljni) Shonen Sunday (svake srede)
- Gessan (12. u mesecu) - ovo je u stvari Mesečni Shonen Sunday
- Shukan Shonen Sunday Super (25. u mesecu)

- Gekkan Sunday GX (19. u mesecu)
- Big Comic (10. i 25. u mesecu)
- Big Comic Original (5. i 20. u mesecu)
- Big Comic Superior (2. i 4. petka u mesecu)
- Big Comic Spirits (svakog ponedeljka)
- Gekkan! Spirits (27. u mesecu) - ovo je mesečna verzija Big Comic Spirits
- Gekkan Ikki (25. u mesecu)

(ženski)
- Ciao (3. u mesecu)
- Sho-Comi (5. i 20. u mesecu)
- Betsukomi (13. u mesecu)
- Cheese! (24. u mesecu)
- Pochette (6 puta godišnje)

- Petit Comic (8. u mesecu)
- Gekkan flowers (28. u mesecu)

Šogakukan je jedini od izdavača koji objavljuje manga-časopise za najmlađe - barem jedini meni poznat. Dešava se da neko - na primer Šuejša u Shonen Jump-u - objavi nešto što bi bilo najprivlačnije dečacima ispod 10 godina, ali to ne iziskuje čitav poseban časopis za takvu publiku. Ako čujete da postoji neki strip za decu, budite gotovo sigurni da iza toga stoji Šogakukan. Doraemon i poslednjih godina popularni Inazuma Eleven su primeri, kao i strip-verzija Pokemona.

Shonen Sunday nema popularnost Šuejšinog Shonen Jumpa, ali taj časopis je bio plodno tlo za razvoj mnogih velikana japanskog stripa, kao što su Rumiko Takahaši, Micuru Adaći i Kazuhiro Fuđita, a Detective Conan, Magi i Gin no saji (Silver Spoon) su neki bitni tekući naslovi od drugih autora.

Od "ozbiljnijih" stvari, posebno mi je vredan diskusije Big Comic Spirits (na slici dole), koji je meni lično jedan od najinteresantnijih manga-časopisa uopšte, i verovatno najinteresantniji od svih nedeljnika, s dugom tradicijom zanimljivih, značajnih, čuvenih ili čak revolucionarnih naslova, kao što su Watashi wa Shingo od Kazua Umezua, Maison ikkoku od Rumiko Takahaši, Utsurun desu. od Senše Jošide, Ping Pong od Taija Macumota, Tokyo daigaku monogatari (Priča o tokijskom univerzitetu) od Tacuje Egave, Yawara! od Naokija Urasave, Uzumaki od Đunđija Ita i mnogi, mnogi drugi. Od aktuelnih naslova, tu su I Am a Hero, Asahinagu, Yamikin Ushijima-kun i Kono S wo, miyo!



IKKI je posvećen alternativnom stripu, i neki od čuvenijih naslova iz njegove ponude (bili) su Dorohedoro, I (Ja), Saraiya goyo (Kuća pet listova), Bokura no i Kaiju no kodomo (Deca morske zveri).



Kada bih imao pri ruci izbor koji postoji u Japanu, od ženskih časopisa bih prvo pratio flowers (slika dole). Trenutno u njemu izlaze neki od najpopularnijih naslova za žene u 20-tim i 30-tim godinama: Ane no kekkon (Venčanje starije sestre), Machi de uwasa no tengu no ko (Gradske glasine o tenguovoj kćeri), Umimachi diary (Dnevnik primorskog grada), Shitsuren chocolatier (Čokoladar slomljenog srca, na naslovnici ispod), 7 Seeds, Sakamichi no Apolon (Apolon sa brdskog puta), Sansukumi i drugi, a u prošlosti je objavljivao mnoge radove čuvene Moto Hagio, možda najvažnije figure u istoriji "ženskog" stripa.




Sledeći put u ovoj rubrici - a to će biti kada mi vreme dozvoli - bacamo se na najvećeg izdavača stripova, Šuejšu.




Нема коментара:

Постави коментар